Leuk in de buurt

Combineer je bezoek aan Het Geluk van Limburg met één van deze lokale bijzondere plekken.

Mijnmuseum Heerlen

Het bewogen verhaal van steenkool krijgt kleur in de twee locaties van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Ontdek zwarte verhalen, gouden tijden, grauwe kanten en kleurrijke ambities!

De hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum is gehuisvest in een monumentaal warenhuis uit de jaren veertig. Hier staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. In vier verdiepingen ontdek je de verschillende kanten van het mijnverleden.

Onze locatie Mijnmonument Oranje-Nassau I is een van de weinige fysieke overblijfselen van het mijnverleden in Limburg. Dit iconische schacht- en ophaalgebouw was jarenlang een verbinding tussen de ondergrondse steenkoolwinning en het bovengrondse leven.

Voor meer info: www.nederlandsmijnmuseum.nl

Oudste mijn van Nederland

Schacht Nulland is één van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De schacht maakte deel uit van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten. De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. In Kerkrade bleef alleen Schacht Nulland bestaan. De Koempels van de Domaniale hebben dit mijnmonument ingericht met een expositie.

Voor meer informatie kijk op   www.schachtnulland.nl

Of volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/koempelsvandedomaniale/