Leuk in de buurt
Combineer je bezoek aan Het Geluk van Limburg met één van deze lokale bijzondere plekken.

Kerkrade: Hier gebeurt het écht!
Kom je naar Het Geluk van Limburg? Goed bezig! Want dan sta je al met één been in Kerkrade. En geloof ons: hier wil je blijven! Onze stad verrast je. Altijd. We zijn karakteristiek, eigenwijs én garant voor een bruisende beleving.
Ons vernieuwde centrum? Dat barst van de energie met horeca en verrassende winkels. En wat dacht je van de HuB. of de eeuwenoude Abdij Rolduc? Van het prijswinnende GaiaZOO tot de Leisure Dome: in Kerkrade is het altijd goed toeven. Onze Kerkradenaren? Die leven voor hun stad. Muzikaal, brutaal en vol passie. Stap binnen en voel je direct thuis.
Klik hier voor het speciale aanbod dat Kerkrade biedt rondom de voorstellingen van Het Geluk van Limburg.

Deel je verhaal over jouw mijnverleden
Hoe verbeelden we ons mijnverleden?
Koempelgezichten vol kolengruis, kameraadschap en een pastoor die vraagt om gezinsuitbreiding: het lijken de vaste ingrediënten van de films over ons mijnverleden. Oudejaarsdag 1974 sloot de laatste van de Limburgse steenkoolmijnen. Ze brachten welvaart, maar na de sluiting moest Zuid-Limburg zich opnieuw uitvinden. Hoe verbeelden we dit verleden in hedendaagse films? Kijk mee en deel jouw perspectief op Ons Limburgs Museum!
Het online verhalenplatform Ons Limburgs Museum verzamelt, stapelt en bewaart de verhalen van Limburg.
Credits foto: Rianne Peterson op de set van ’Stoffig Licht’, foto Katja Waltmans, ©2022 Upendi

Bezoek Energeticon, interactief mijnmuseum
Op slechts 8 km van het centrum van Kerkrade was de steenkoolmijn Anna in Alsdorf (D). Op dat terrein bevindt zich nu het interactieve mijn- en energiemuseum Energeticon. Op het parcours van ca. 700 meter ervaar je o.a. de sensatie van daadwerkelijk “ondergronds” gaan, zie je een pijler en diverse tunnels en gangen en beleef je de sfeer van 70 jaar geleden. Diverse historische gebouwen zijn behouden gebleven en worden als tentoonstellingsruimte gebruikt. Behalve de geschiedenis en techniek van de mijnbouw presenteert het Energeticon ook een actuele kijk op het belangrijke thema van de energietransitie.
Voordeel: Op vertoon van je toegangskaart of reservering voor Het Geluk van Limburg betaal je een sterk gereduceerde entreeprijs van € 5 (i.p.v. € 8 ).
Meer info op www.energeticon.de

Nederlands Mijnmuseum in Heerlen
Het bewogen verhaal van steenkool krijgt kleur in de twee locaties van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Ontdek zwarte verhalen, gouden tijden, grauwe kanten en kleurrijke ambities!
De hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum is gehuisvest in een monumentaal warenhuis uit de jaren veertig. Hier staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. In vier verdiepingen ontdek je de verschillende kanten van het mijnverleden.
Onze locatie Mijnmonument Oranje-Nassau I is een van de weinige fysieke overblijfselen van het mijnverleden in Limburg. Dit iconische schacht- en ophaalgebouw was jarenlang een verbinding tussen de ondergrondse steenkoolwinning en het bovengrondse leven.
Voor meer info: www.nederlandsmijnmuseum.nl
Volg ons op facebook of Instagram


Oudste mijn van Nederland
Schacht Nulland is één van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. De schacht maakte deel uit van de Domaniale Mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten. De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. In Kerkrade bleef alleen Schacht Nulland bestaan. De Koempels van de Domaniale hebben dit mijnmonument ingericht met een expositie.
Voor meer informatie kijk op www.schachtnulland.nl
Of volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/koempelsvandedomaniale/